2. října 2024

K důchodům: Do kyselého jablka se nikomu nechtělo

(CNN Prima News) I minulé vlády uznaly, že důchodový systém je neudržitelný, řekla v pořadu 360° na CNN Prima NEWS poslankyně Eva Decroix (ODS) a dodala, že „nikdo nechtěl kousnout do kyselého jablka“. Poslankyně Margita Balaštíková (ANO) se vytasila s tím, že Komisi pro spravedlivé důchody dříve vedla nynější europoslankyně Danuše Nerudová (STAN), které se podle zákonodárkyně „reforma nepovedla“.

Celou debatu s Evou Decroix můžete zhlédnout na CNN Prima News.

Vláda podle Evy Decroix již dělá kroky, aby se zlepšil důchodový systém. „Nejsou však zadarmo. O této novele zákona diskutujeme od loňského března, mnoha námitkám jsme už vyhověli, například jsme finálně určili věk odchodu do důchodu,“ zdůraznila Decroix v pořadu 360°.

„Důchodový systém je neudržitelný. Shodly se na tom už minulé vlády, jenže nechtěly kousnout do kyselého jablka. Musíme to co nejdříve napravit,“ podotkla vládní poslankyně Eva Decroix. Podle ní je rovněž nutné dělat prorodinná rozhodnutí, ovšem v rozumné míře.

„Z analýz vyplývá, že systém je v tomto ohledu nastaven velmi vlídně. Podívejme se do okolních zemí, jak dlouhou mají rodičovskou dovolenou,“ namítla Decroix, ovšem současně zdůraznila, že někteří vládní partneři apelují, aby se více řešilo dostupné bydlení.