7. července 2023

Události, komentáře ČT24: Zelenskyj v Česku

Volodymyr Zelenskyj na návštěvě Prahy poděkoval za podporu Ukrajiny. Při jednáních se soustředil z velké části na integraci válkou zasažené země do NATO i Evropské unie. Čeští představitelé mu slíbili podporu pro přizvání Kyjeva do obou organizací.

Podle 1. místopředsedkyně poslaneckého klubu ODS a členky zahraničního výboru Evy Decroix probíhá standardní vyjednávání, „které je zcela na místě“. „Obecně všichni vnímáme, že přijímat do NATO zemi, která je ve válce, se nezdá i vzhledem k principům, na kterých stojí NATO, příliš logické, opatrné. Nicméně to stále vnímám, že ta otázka vstupu do NATO není o tom zda, ale kdy,“ řekla.

Podle Decroix nyní Ukrajina dělá vše, co může. „Jsem přesvědčena o tom, že Ukrajina si je na prvním místě vědoma toho, že ten proces, který ji čeká, bude neuvěřitelně složitý a náročný, ale toho si byla vědoma i na začátku války. A nějakým způsobem se s tím perou,“ řekla.

Podle Evy Decroix přibližování se k Západu probíhá. „Ať už je to NATO nebo Evropská unie, oba dva ty procesy jsou o tomtéž – buď si Ukrajinu vezme Rusko, nebo to nedopustíme, ale poté je logické, že pokud tento souboj Ukrajina vede, tak my se budeme snažit, aby Ukrajina opravdu patřila i do těch institucí, i na tu naši hodnotovou stranu,“ uzavřela.

Celou debatu s Evou Decroix můžete zhlédnout na ČT24